Ik vond nog deze tekst, die ik 18 jaar geleden schreef.
Ik haal de tekst weer graag op.
Familienamen zijn in onze streken ontstaan vanaf 1250. Zij worden langs vaderszijde doorgegeven. In de Middeleeuwen was dat mondeling. Vanaf het begin van de 17de eeuw werden de dopen, huwelijken en begrafenissen in de parochies geregistreerd. In 1796 is in ons land de Burgerlijke Stand ingesteld.
Waar komt de achternaam VERHELST vandaan?
Het "Woordenboek van de familienamen in België en Noord-Frankrijk" van
Frans Debrabandere is in 1993 uitgegeven door het Gemeentekrediet. Voor Verhelst moet men onder (van der) Elst kijken. En dat is een sterk verspreide plaatsnaam: plaats waar elzen groeien, elzenbos.
In de Vlaamse Stam van 1984, blz. 527 wordt de relatie gelegd met het Germaanse alisôthu = alisto, plaats waar elzen groeien.
In het familiealbum van de familie Verhelst uit Moerzeke vermeldt de samensteller dat bomen en planten die voor een huis stonden hun naam gaven aan de woning en de bewoners ervan. In de hagen vond men ook de els.
In zijn encyclopedie van namen, deelt A. Huizinga de naam Verelst in bij 61n. 61 staat hier voor tuin- en bosbouw, en de n staat voor: bloemen en planten, groenten en fruit.
Bij Oudenaarde bestaat een plaatsje Elst, het is een deelgemeente van Brakel. Elst is bekend om zijn geutelingen, een soort koeken.
Maar er zijn meer plaatsen die Elst noemen.
Jean Paul De Cloet wees erop in zijn voordracht op 6 november 2000 dat aalst elzen betekent. (Aangehaald in VVF GENT INFO jaargang XX, nummer 1).
"Men noemt Aalst of Elst, eene plaats beplant met elzen (...) Zo is ook de naam ontstaan der stad Aalst." staat er in het boek DE OUDE STRAATNAMEN VAN GENT, een Prijsboek voor de Schooljeugd door Dr. VICTOR FRIS uit 1925.
1 opmerking:
Interessant!
Een reactie posten