Ik kende haar niet.
Nu ken ik Gertrude wel, althans voor een weinig.
Donderdag trokken we met 14 mensen naar Nijvel.
We = dat zijn mensen van de onthaalploeg van de Gentse Sint-Baafskathedraal.
Nijvel is een oud stadje, bekoorlijk, vol met onverwachte verborgenheden.
We kwamen er aan iets na tien uur. Na eerst op de grote plaats een koffie gedronken te hebben, begon onze reis naar een ver verleden.
De stad is in de Tweede Wereldoorlog gebombarbeerd. Op de grote plaats zijn de gebouwen van na die oorlog.
Een van ons had al een tocht voorbereid. Zij leidde ons rond langs de oudere gebouwen.We maakten kennis met Jean de Nivelles, de klokkenluider van de collegiale Sint-Gertudis kerk (Al onze eerste verwijzing naar die Gertrude)
We passeerden op een hoek een gebouw waar de arme mensen zich in de winter konden verwarmen. Die gewoonte is afgeschaft door Napoleon. Die besliste dat de mensen niet naar de warmte moesten komen, en dat kolen en hout naar die mensen moesten gebracht worden.
We passeerden vele gebouwen die ooit aan kloosterorden hebben toebehoord. Er waren meer dan dertig kloosterordes in Nijvel. Waarom zoveel? Wel er bleek hier een hogeschool te zijn geweest, waar dochters van rijk volk opgeleid werden om abdis te worden, of een andere hogere functie te bekleden.
Best een interessante wandeling doorheen het Nijvel van na de Middeleeuwen.
Tijd voor de middaglunch. We aten een heerlijk visdiner in een gastronomisch restaurant in de wijk Saint-Jacques. Le Champenois.
Voor het namiddag programma wachtte een gids ons op.
Hij nam ons mee naar de Tour Timman, een verdedigingstoren in de stadsomwalling zo een tweehonderd jaar geleden, en dan volgde een diepgaande tocht in de collegiale kerk van dat stadje.
Diepgaand was het wel. Letterlijk! We daalden af in de door opgravingen blootgelegde restanten van Karolingers en nog verder in het verleden van de Merovingers.
Laat me nu vertellen wie Geertrui was/ Gertrude was een dochter van Pepijn, Pepijn was een eerste minister en krijgsman in de 7de eeuw, in de tijd van de vadsige koningen (les rois fainéants) . Gertrudis stichtte in wat nu Nijvel is, een abdij.
Zij is de groottante van Karel de Grote (Charlemagne). In Duitsland geniet zij meer naambekendheid dan bij ons. Zij is de patrones van de landbouwers die ze verloste van muizen en ratten. Dat is allemaal zo een 1400 jaar geleden. Landen als Frankrijk of Duitsland bestonden toen nog niet eens.
Onze uitstap van donderdag bracht ons naar een ver verleden terug.
Voor enkele foto's van de uitstap, klik hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten