Gwy wandelt

zondag 6 juli 2008

Ezels in de nacht

Vrijdag avond was het druk in de feesttent op de Hasselstraat in Bassevelde. Het is kermis. Bolders laten hun dikke schijf rollen op het terrein naast de tent. Een hele schare ezelfanaten is bijeengekomen. Kinderen kunnen een toertje maken op een ezel. En bij dat bont gezelschap voegen zich een 300-tal wandelaars. Meer dan 200 van die wandelaars kiezen voor de 50 km voettocht. Daar zijn ik en 2 van mijn zonen ook bij. We gaan er een gezamenlijke tocht van maken. We hopen om 6 uur in de ochtend binnen te zijn. Om 20 uur wordt het startsein gegeven. De meute wandelaars volgen 7 ezels. En na een honderdtal meter neemt ieder zijn eigen tempo.
De parcoursmeester heeft mooie trajecten uitgewerkt. We lopen over het gras en langs de kant van weiden. Zeer leuk is dat de rustposten net als vorig jaar aangeduid zijn met een verlichte ezel. Zolang het nog licht is, valt dat niet op, maar in het holst van de nacht biedt dat lichtpunten in de duisternis. Als de vermoeidheid begint te wegen, vormt dat een doel om naar uit te kijken. En dat zeker omdat in de rustposten vriendelijke medewerkers de wandelaars van een drankje en een hapje voorzien. Het mag wel eens gezegd worden. Wij steken de nacht door. En de helpers doen dat ook. Dank zij hun inzet hebben wij een goede service.
Het is droog en tamelijk licht, niet zo fel donker. Toch hebben we de zaklantaarn nodig. We moeten de boomwortels ontwijken. In het gras lichten we bij om te zien waar we onze voeten moeten plaatsen. Zeker als we langs de beken en de watergangen lopen is wat extra licht nuttig. Wel gemakkelijk is, is dat de inrichters de pijlen voorzien hebben van lichtreflecterende stroken. Desondanks zijn we toch 2 keer fout gelopen. Attente medewandelaars riepen ons dan evenwel snel terug. Zelf hebben we ook een keer andere wandelaars moeten terugroepen. Ja, overdag kan je zodanig lopen babbelen, dat je een pijl over het hoofd ziet. 's Nachts is dat nog erger. Het behoort tot de charmes van het nachtelijk wandelen. Een andere leuk aspect is trachten te raden, waar we op een bepaald moment zijn. Die verlichte weg ginder in de verte ? Zou dat de weg van De Triest naar Assenede dorp zijn? Of waar zou de rustpost zijn. Wanneer krijgen we dat ezeltje te zien?
Als je eens een nachtje zonder slaap kan permitteren, moet je zeker zo eens een nacht tocht mee stappen.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Guy, een mooie overstap gemaakt naar blogspot.com zie ik, het was mijn eerste nachtwandeling en het was een groot succes vind ik, geen dip gehad, niet verloren gelopen, maar wel ongeveer iets meer dan 20 km moederziel alleen gestapt, niet dat ik dat zo erg vind, maar dan kan je nog wel een paar ogen meer gebruiken maar ik had geen reserve bij. Volgend jaar zeker terug stappen hier.

Guy (= Gwy) zei

@ Freddy,
We zijn steeds met drie te samen gebleven. En dank zij die reflecterende jasjes zagen we vrijwel altijd andere mensen voor en achter ons.