Gwy wandelt

zondag 31 december 2006

Kerstweek aan de Vitsemolen - Maandag

Op deze Kerstdag schijnt er geen ster om ons te aan te duiden waar Jezus geboren is. Bewolking en mist laten ons enkel vermoeden dat er sterren aan de hemel staan. De kerstmisviering in het dorp is om kwart na negen. Het is rustig in de kerk. De avond te voren zat het hier afgeladen vol, hoor ik vertellen. Nu is alles wat serener, wat minder druk. Maar hoe dan ook is het in de Westouterse kerk feestelijk. Een overvloed aan brandende kaarsen brengt het licht de kerk binnen. Het heilig boek, en later de gedekte tafel worden in de geurige wierook gebracht. Kerstliederen luisteren de Eucharistie viering op.

Na de viering besluit ik nog een wandeling te maken. Ik wandel eenzaam langs modderige, slijkerige wegen op de grens tussen Belgiƫ en Frankrijk. Het is een avontuurlijke en boeiende tocht van een klein uurtje.
‘s Middags is het een kerstdiner met kalkoen. Ginette serveert het gevogelte met een lekkere champignon roomsaus, prei, gebakken aardappelen en fruitcompote.

Kemmeldries
Na de middag rijden we nog even naar Kemmel voor een boswandeling achter de Warande. Op het einde van de voettocht, verwijderen we met een stevige tak de modder en bladeren die aan onze schoenen kleeft. We gaan de dorpskern in, en komen zo in het Labyrint. In de gelagzaal is het rustig. Op de tafels staan spelletjes. De wanden zijn versierd met vooroorlogse beelden, pijpenrekken, emailen reclameborden. De kerstboom draagt kaartjes uit 1904 en nog meer prenten uit de vorige eeuw. We trakteren ons met warme chocomelk, dan wel erwten soep. Eens buiten bewonderen we nog even de kerststallen op de Dries. Terwijl we weer naar Westouter rijden valt het op dat de mist toch aan het op trekken is. Als het donker geworden is maken we dan nog een zaklampwandeling. De mist is weg en we kunnen langs de overzijde van het dal de vele lichtjes op de Zwarte Berg zien. De vakantie wordt steeds beter.

Lees ook mijn indrukken van de andere dagen in deze vakantiehoeve.
Naar mijn dagboek van deze kerstweek: KLIK HIER

Geen opmerkingen: