donderdag 5 april 2018

Rondleiding in de Vooruit.

De Gentse arbeidersbeweging had een cultureel centrum nodig om hun eigen aspiraties uit te drukken. Dat was ook wat om te imponeren met het oog op de wereldtentoonstelling te Gent in 1913.
Het gebouw blijft imponeren, met zijn vele zalen en kamers.
Met onze OKRA-Academie gaan we ons daar laten rondleiden.
Ik citeer de aankondiging: De Vooruit is een iconisch gebouw in het Gentse straatbeeld, en nog steeds een indrukwekkende getuige van de geschiedenis van het socialisme in de stad. Deze rondleiding neemt ons mee doorheen de turbulente geschiedenis van het gebouw, dat meer dan een eeuw geleden begon als ‘Feestpaleis Vooruit’. Van back- tot frontstage, van toren tot kelder: op elk verdiep en in elk hoekje is er wel een verhaal te vertellen. Naast de gekende zalen als de Concertzaal en de Theaterzaal, komen we op deze rondleiding ook op plekken die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek: repetitieruimtes, de zolder en een torentje met een prachtig uitzicht op Gent. We pauzeren met een koffie in het majestueuze Vooruit CafĂ©, en daarna gaat gids Leon DeRidder met ons nog een uurtje op pad in de omgeving van de Vooruit, met de oude drukkerij van de krant Vooruit en de gloednieuwe bibliotheek De Krook. Opgelet: veel trappen
Een eerste rondleiding is op 24 april. Daar ben ik bij. De rondleiding is nu evenwel al volzet.
Een tweede rondleiding is op dinsdag 15 mei. Als het je interesseert, dan kan je nog bij. Stuur me dan een mail. Ik antwoord dan met de concrete gegevens: uur, bedrag, hoe aanmelden. 

Geen opmerkingen: