dinsdag 29 mei 2018

Kerken in Oostende

Vandaag trokken we naar Oostende. We === zijn de onthalers van de Gentse Centrumkerken: Sint Michiels, Sint Niklaas, Sint Baafs, Sint Jacobs.
We maakten kennis met verschillende kerken aan de kust.
Eerstens de grote neogotische kerk Petrus & Paulus, met erachter de zogenaamde peperbus, een overblijfsel van de afgebrande Sint-Pieters kerk. 
Tweedens, de kerk van de Kapucienen aan het Mijnplein. In die tweebeukige kerk maakten we kennis met het pastoraal. Die kerk is een kerk voor de vissers, niet voor het rijk volk. Ook in die kerk zijn er vrijwilligers die voor het onthaal zorgen. Het is een oase van stilte. Geen muziek. En de bezoekers treffen er niet alleen stoelen aan. Ook zien ze altijd iemand die hoewel hij/zij zwijgt steeds tot een gesprek bereid is.
Dan stapten we naar het standbeeld van Leopold II. En onderweg daar naar toe konden we de fototentoonstelling zien van de Vindictive, een Engels oorlogsschip tot zinken gebracht in 1918.
Het was ondertussen middag geworden . We namen de kusttram en in Vayamundo konden we het middagmaal gebruiken. Wel gemakkelijk. Je betaalt 18€70 en hebt onbeperkt eten en drinken. Zelf heb ik voor de pladijs als hoofdschotel gekozen.
Vlak daarbij bezochten we dan het graf van James Ensor en het kerkje OLVrouw Ter Duinen.
Dan vielen we in drie groepjes uiteen. De hardnekkigen stapten door naar het domein Raversyde. Anderen bleven in Mariakerke om de mis van 17 uur in het kerkje mee te maken. En nog anderen waaronder ik, namen de tram terug naar Oostende.
Het was een boeiende dag die voor ons als onthalers verrijkend was.
Klik hier voor wat foto's die ik met mijn mobieltje nam.

Geen opmerkingen: