zaterdag 4 augustus 2007

De Klijte & Ieper


Zondag 8 juli 2007

De zondag stap ik bij De Klijte mee met een wandelclub uit Vlamertinge.
Pottebrekerstocht.
De Westhoekstappers.noemen dit hun panoramatocht.
Klik hier voor mijn fotoreeks bij Picasa.
Naast wandelen in hier bij De Klijte het paardentoerisme in. Er zijn verschillende maneges. Er is zelfs een paardenhotel. En men kan er ook met de huifkar op stap.

Menin Gate Memorial Suite.
In de vooravond gaat er in Ieper een bijzonder concert door. De Menenpoort bestaat 80 jaar. De componist Klaas Coulembier schreef daarvoor een speciale suite. Om 18u gaat de voorstelling van het concert Menin Gate Memorial Suite door in de grote kerk, naast de Lakenhal. Het lijkt me of iedereen in Ieper en omgeving die een muziekinstrument kan hanteren, of deel uit maakt van een koor daar vooraan zit. Zo een uitgebreide bezetting van hamonieorkest en koor heb ik nog niet veel gezien.
En het kerkgebouw zit ook afgeladen vol met toehoorders.
Het concert is opgedragen aan alle oorlogsslachtoffers met de hoop op een betere wereld. We luisteren naar een mars “Sambre et Meuse” waar vrijwillers een geregeld leger tot staan brachten. We luisteren naar en cantate voor de Ieperse oorlogsslachtoffers van Albert Van Eegro. Eertijds was dit stuk een gevoelig diskussie onderwerp tussen de “Vlaamse” en de “Belgische” outstrijders. Het lied uit “De Zee” van Paul Gilson is ge├»nspireerd op de Vlaamse volksmuziek en dan ook heel herkenbaar. En de Vlaamse Dansen van Jan Blockx klinken mij heel bekend in de oren.
En dan komt de wereldcreatie. De eerste publieke voorstelling van De Menin Gate Memorial Suite. Aspecten als leven, triomf maar ook rouw komen aan bod om in de hoop te eindigen.


En ondertussen komen in de Vitsemolenhoeve bij ons op bezoek: Heiko, Ann en Lubbe op bezoek.

Geen opmerkingen: