vrijdag 3 februari 2017

Beluiken in Gent

Deze middag in het LDC De Horizon kwam wandelaar Eric Jansen vertellen over de beluiken in Gent. Als wandelaar heeft hij dikwijls zijn fototoestel mee. Een aantal wandelingen focust hij op het thema 'beluiken', de citeetjes in Gent ontstaan om de fabrieksarbeiders die van het platteland kwamen te huisvesten.
In zijn inleiding vertelde hij dat de fabrieksbazen in het begin nogal willekeurig te werk gingen. Honderden beluiken waren er. Duizenden woningen. Er werd weinig op comfort of hygiƫne gelet. Tot wanneer de cholera toesloeg. Dat was de reden van de overheid om wat meer te reglementeren.
Typerend voor een aantal beluiken is een muurkapel. Er werd een Mariakapelletje opgehangen om haar de bedanken dat de groep huizen van deze vreselijke ziekte bespaard was gebleven.
Eric liet dan zijn ruime verzameling foto's zien. genomen in beluiken, of wat er van overschiet, of wat het nu geworden is. Foto's vanuit heel Gent, van de Muide, van Ledeberg, Ekkergem, de binnenstad.
Pleinbeluiken, koertjes, steegjes liet hij ons zien.
Sommige kent vrijwel iedereen zoals de Rode Lijvekesstraat. Andere blijven verborgen omdat ze achter een poort of smal straat zitten.

Ik heb me alvast voorgenomen, om eens een wandeling met hem mee te stappen. Hij zal me de info mailen.

Geen opmerkingen: