Gwy wandelt

donderdag 30 mei 2019

Dag 4 in de namiddag.

Deze namiddag trokken we met ons reisgezelschap naar Gavarnie.
Ken je Gavarnie?
Ik nu wel, maar tot eergisteren niet.
Gavarnie is een dorp in de Pyreneeën zo een 50 kilometer van Lourdes.
Een van de redenen om naar Garnavie te rijden is het indrukwekkend natuurschoon gevormd door Le Cirque de Garnavie. Een cirque is een halve cirkel begrensd door bergen. In dit geval bergen van zo een 3.000 meter hoog. Nu met besneeuwde toppen. De bergen vormen de grens met Spanje.

Het vraagt heel wat rijvaardigheid om langs de slingerende wegen, naast de ravijnen het dorp Garnavie te bereiken.
Tijdens de heenreis vertelde een van onze medereizigers over het landschap waar we doorreden. Zij heeft er 28 jaar gewoond en was er gids. Nu kon ze  haar kennis aan ons vertellen.
Wat is een cirque? Wat zijn gorges? Ze vertelde over de transhumance.
We stopten aan een brug: le pont de Napoleon. Dat was bij het kuuroord Saint Sauveur. De vrouw van Napoleon III verbleef er. Het water aldaar verhoogt de vruchtbaarheid van vrouwen. De keizer moest een ravijn over als hij naar zijn geliefde wou. Een diep ravijn. Heden ten dage doet men er aan bungee jumpen. En dat vanaf de brug die de keizer liet bouwen
Het was een fotomoment. Iedereen van onze groep nam er.

Na deze tussenstop reden we verder naar Gavarnie.
Aldaar viel onze groep uit elkaar. Sommigen deden de 6 km wandeling naar de cirque, Anderen dwaalden wat door het dorp rond en namen een terrasje.
Veel HORECA aldaar. Het dorp is in de winter een ski oord. Nu veel bergwandelaars, en kinderen die met een ezel verder naar boven werden gebracht.

Geen opmerkingen: