Gwy wandelt

dinsdag 25 maart 2014

Geplaagd door hoge ouderdom

Ja !!! Dat gebeurt al, als je een schilderij bent dat in 1432 geschilderd is. Afin toen is er de eindhand aan gelegd. De gebroeders Van Eyck hebben er jaren en jaren aan gewerkt.
Dat is even een moeilijk begin om te vertellen dat ik vandaag naar een voordracht van OKRA Academie in Eeklo was. Spreekster was Anne Van Grevenstein, van de universiteit van Amsterdam. Wel met emeritaat, maar nog steeds sterk betrokken bij de restauratie van het Lam Gods.
De professor nam ons mee in een boeiend relaas van wat het altaarstuk allemaal al mee gemaakt heeft. En van de verschillende pogingen om het altaarstuk na ontvreemdingen weer bij elkaar te krijgen.
Ondertussen kwamen we te weten dan iemand die schilderijen weer tracht mooi en proper te maken wel academisch geschoold moet zijn. Er komt heel wat kunsthistorie, archiefonderzoek en chemie aan te pas.
Maar ze wist haar verhaal op een begrijpelijke manier te vertellen, ook al kon ze er niet van uit om bij bepaalde microscopische opnames van het schilderij over de dilemma's te praten waar de restaurateurs voor staan.
De eerstvolgende keer zal ik met nog meer bewondering naar het schilderij kijken.

Geen opmerkingen: