zaterdag 17 oktober 2015

Verhalen rond de Sint-Baafskathedraal

Zaterdag 17 oktober was het voor dit jaar de laatste rondleiding met verhalen over en rond de Sint-Baafskathedraal in Gent.

De onthalers kozen de benadering van de verhalen. Niet de geschiedkundige correctheid werd beoogd, maar wel hoe gebeurtenissen uitvergroot of vervormd door verteld werden onder de mensen.

Er waren in die verhalen nogal veel doden bij betrokken.
Het eerste verhaal was dat van de gebroeders Alijn die midden in de H.Mis in de kerk vermoord werden. De kerk was trouwens toen nog de Sint-Janskerk. En het hospice dat naderhand opgericht werd om de vendetta bij te leggen, kennen we nu nog als het Huis van Alijn.
In de crypte van de Romaanse kerk was het zogenaamde Klein Jeruzalem. Velen kwamen hier op bedevaart om bij de beeldengroep van de graflegging en die van de Pieta te bidden.
De Biezekapel kent ook een verhaal. Een Spaanse musketier schoot op het Mariabeeld, maar de kogel ketste terug en de soldaat zelf werd gedood.
Zo kreeg onze groep meerdere verhalen te horen.

Volgend jaar zijn er weer rondleidingen door de onthaalgroep. Het is gratis, en ieder mag komen. Datums en onderwerpen moeten evenwel nog vastgelegd worden.

http://www.sintbaafskathedraal.be/

Geen opmerkingen: