Gwy wandelt

dinsdag 12 mei 2015

Iran

Velen zullen zich de slag herinneren die de Griekse Spartanen tegen de overmacht van de Perziërs uitvochten.
In Griekenland gaat het nu financieel niet zo goed als ik verschillende kranten artikels lees.
Hoe gaat het nu met Perzië?
Daarover vertelde ons deze middag Farhad Tajdar. Hijzelf is Iran ontvlucht en werkt nu in België. Hij wist op de OKRA-bijeenkomst het talrijk opgekomen publiek te boeien.
Perzië is overigens een naam die we van de Grieken geleerd hebben. Iran is veel groter dan die Perzische stam die er ooit het bewind voerde.
Iran heeft veel oorlogen gekend. Ooit veroverd door de Macedonische krijgsheer Alexander, werd die man verliefd op dat land, en is hij er ook gestorven.
Iran is het land van Zarathustra en van de goddelijke figuur Mithras. Mithras is trouwens bij ons in de katholieke wereld, nog niet verdwenen. Zijn geboortedatum is 25 december. En onze bisschoppen dragen nu nog altijd de mijter.
De uitleg over het verschil tussen soennieten en sjiieten ging mijn verstand wel wat te boven. Maar ik begreep wel dat het land na 700 jaar oorlog de Islam zowat naar hun hand konden zetten.
Iran is een rijk land dat in de 20ste eeuw een snelle revolutie kende. De shah voerde hervormingen in. Zo verdeelde hij het land van de rijke ayatolla's over de arme boeren. Maar er kwam een ayatolla met Air France om zijn bewind om ver te werpen. Nu is het land weer terug gekeerd naar een land waar de vrouwen op straat een hoofddoek moeten dragen. 'Moeten' --> Het is geen vrije keuze zoals bij ons.
Onze spreker houdt nog duidelijk van zijn land, en dat wist hij ons goed over te brengen. Een lang en warm applaus toonde dat we zijn relaas waardeerden. 

Geen opmerkingen: