zaterdag 5 november 2016

Restauratie Revelatie

Onder de titel Restauratie Revelatie is er nu een tentoonstelling over de restauratie van de buitenluiken van het Lam Gods.
In het Caemersklooster is er een permanente tentoonstelling over het wereldberoemde veelluik van de gebroeders van Eyck. Daarbij aansluitend is er een tijdelijke tentoonstelling.
Ik was een paar weken geleden overdonderd toen ik de gerestaureerde panelen in de Sint-Baafskathedraal zag. Nu wou ik even terugkijken naar hoe de restauratie verlopen is.
De tentoonstelling in het Caemersklooster toont de verschillende stadia in de restauratie. Niemand had durven dromen dat dit een ware revelatie zou worden van het Eyckiaans meesterwerk.
Stap voor stap legt de expositie uit hoe de restaurateurs te werk gaan. Details zijn sterk uitvergroot en tonen zo wat voor onze ongeoefende ogen anders onzichtbaar zou blijven.
Het pronkstuk bevindt zich op het einde van de gang: Op ware grootte worden buitenpanelen in de verschillende stadia van het restaureren getoond.
In de marge werd ik ook getroffen door een paneel buiten: een levensgrote foto van de restaurateurs aan het werk in het MSK.

Geen opmerkingen: