Gwy wandelt

dinsdag 16 april 2019

Pelgrimsevocatie.

Graag verspreid ik deze persmededeling. 

Zaterdag 25 mei om 15 u: een pelgrimsevocatie in de Sint-Jacobskerk van Doornik


Laat ons verbroederen en kijken naar wat ons bindt…
Taal is geen barrière voor Santiago pelgrims!
Een koor van keien langs de rivier…
Chantent les cailloux lelong de la rivière…

Op zaterdag 25 mei om 15 u grijpt er een historische ontmoeting plaats in de prachtige Sint-Jacobskerk van Doornik (église Saint-Jacques Tournay) (*). Voor de eerste keer zullen het Nederlands pelgrimskoor El Orfeón Jacobeo en het Vlaams pelgrimskoor Adalard van Aubrac er samen zingen. Op het programma staan tien pelgrimsliederen in verschillende talen. De koren zullen afwisselend gedirigeerd worden door de dirigenten Sebastiaan Holz en Johan De Ridder van de pelgrimskoren. Aan het orgel zit een jonge - uit Rusland afkomstig - muzikante-componiste, Natalia Tschebotareva, die naast de begeleiding van de koor ook eigen orgelmuziek zal brengen. De muziek zal afgewisseld worden met poëzie van de Vlaamse “el poeta del camino”, Thomas Rubico. Ook Danielle Gerard, een Franstalige dichteres, brengt indrukwekkende pelgrimspoëzie uit haar bundel “ Le temps de comprendre”. Verder is er een enscenering rond een eigen Cruz de Ferro op de Via Scaldea waaraan de aanwezigen zullen kunnen deelnemen (Pelgrimssfeer verzekerd). Iedereen is van harte welkom en wordt uitgenodigd om om van dit uniek evenement te komen genieten.

(*) De Sint-Jacobskerk van Doornik is één van de stopplaatsen van de Via Scaldea: Het is één van de pelgrimsroutes die uitgestippeld is door het Vlaams Compostelagenootschap en die Vlissingen (Nederland) verbindt met Gent, en die na Gent de Schelde volgt langs Oudenaarde en Doornik tot enkele kilometers voorbij de Franse grens, vandaar de naam Via Scaldea.

Praktische gegevens Pelgrimsevocatie
Plaats: église Saint-Jacques, Rue du Louvre, Tournai
Wanneer: zaterdag 25 mei van 15 u tot 16.30 u (Deuren open om 14.30 uur)
Kaarten: in voorverkoop: 5 euro. Aan de kassa: 7 euro. Kinderen -12 j : gratis.
Men kan op voorhand kaarten reserveren via de website van het Vlaams Compostelagenootschap via de link compostelagenootschap.be/Doornik

Aansluitend op zaterdagvoormiddag 25 mei: bezoek aan Doornik, een stad met Picardische charme.

De pelgrimsevocatie is een coöperatie van het pelgrimscomité van Doornik en de afdeling Gent van het Vlaams Compostelagenootschap en in de voormiddag bieden zij de mogelijkheid om Doornik te bezoeken. Dit kan met een rit met een toeristisch treintje of met een wandeling met Nederlandstalige gids.  De treinrit of wandeling duren beiden 1,5 u. Nadien kan men in één van de vele horecazaken van Doornik terecht voor een broodje of middagmaal.

Praktische gegevens toeristisch treintje of wandeling met gids:
Verzamelplaats: onthaal vanaf 10.30 u in een school op ca. 300 m wandelafstand van de Sint-Jakobskerk: Institut de La Madeleine, Rue de La Madeleine, 29, Tournai
Wanneer: zaterdag 25 mei van 11 u tot 12.30 u.
Prijs toeristische trein of wandeling: 5 euro/persoon.

Op de website van het Vlaams Compostelagenootschap (via de link compostelagenootschap.be/Doornik ) kan je inschrijven voor het toeristisch treintje of wandeling met gids, vind je nog meer informatie over deze dag en kan je kaarten bestellen voor de pelgrimsevocatie.

Geen opmerkingen: