Gwy wandelt

donderdag 3 november 2016

Te triest om te vertellen

'Te triest om t'al te vertellen' is de titel van een boek over de beeldenstorm te Gent.
Het thema boeit me, en nu konden we dit boek aanschaffen in ruil voor 20 punten van de Uitpas. Dat deed ik.
Het boek is oorspronkelijk het ooggetuige verslag van een Gentenaar. Die man stond er op 21 en 22 augustus 1566 triest naar te kijken hoe groepjes gereformeerden beelden en schilderijen van god en heiligen vernielden.
Ik kende ‘Van die beroerlijcke tijden in de Nederlanden en voornamelijk in Ghendt’ al vanuit de Geschiedkundige Heruitgeverij. En nu is het ooggetuigenverslag herwerkt in modern Nederlands.
Info over dat boek dat verkrijgbaar is in de Gentse stadswinkel: klik hier.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Beste Gwy,
De beeldenstorm in de 16de eeuw boeit mij ook.
Men kan het spijtig vinden dat zoveel werd vernield, maar eigen schuld dikke bult!
Pastoors die het niet zo nauw namen met de regels, concubinaat, openbare dronkenschap,enz..
Later werd ook het platteland protestants, denk maar aan de streek rond oudenaarde ook hier was de reden het liederlijk leven van de clerus.
Het liberale politieke overwicht in deze en een paar aangrenzende gemeenten gedurende enkele tientallen jaren van de 19de eeuw vormt het onderwerp van het werk van Véronique Adriaens, ‘Liberalisme op het Zuid-Oostvlaamse platteland in de 19e eeuw’ – Gents Liberaal Archief 1991, D/1991/3927/1.
Groetjes

Guy (= Gwy) zei

Dag Herman,
Dank voor de aanvulling.
Je tekst doet me in eerste instantie denken aan wat ooit Abraham Hans als verhalen publiceerde. Die inspecteur van het onderwijs, uit de streek die je aanhaalt, stond diametraal tegenover de duidelijk katholieke visie van Marcus Van Vaernewijck, de schrijver van het betrokken boek.
In tweede instantie denk ik aan een evenement dat nog komende is. In het kader van Reformatie! Contrareformatie! organiseert Amarant een cursusreeks. Als ik het goed onthouden heb hoort daarbij ook een concert in het concertgebouw van Brugge op 20 januari 2017.
Groeten van Guy uit de Arteveldestad.