zaterdag 23 september 2017

Tegenwind

Zaterdag 23 september werd voor mij een museum dag.
Na een laat ontbijt stapten we naar het Caemersklooster. Een tijdelijke tentoonstelling belicht de armoede in ons land vanaf de 19de eeuw tot vandaag.
De documenten, schilderijen, uitvergrote foto's tonen de bezoeker verschillende facetten van de armoede. Ook hoe de armoede beleefd en bestreden wordt. Brood- en soepbedelingen, gezondheidszorg en de opkomst van de mutualiteiten, bedelarij en het zoeken naar werk.
Het tentoongesteld materiaal is o.a. afkomstig van het AMSAB, van het KADOC, van OCMW's, van het Huis van Alijn.
De tentoonstelling draagt de naam 'Tegenwind'.

Nadien gingen we café Folklore binnen. Dat café bevindt zich in de Lange Steenstraat rechtover het Caemersklooster. Het café is charmant versierd met onder andere panelen in email van bieren die nu niet meer bestaan.
Ons volgende doel was het STAM. We stapten langs de Leie.

Op de Recollettenlei is er een Ierse pub. Daar stapten we binnen om te lunchen. We zaten gezellig op het binnenterras. Het is daar niet duur.
Na de maaltijd wandelden we naar de Bijloke. Op de Bijloke site was de tentoonstelling Gent in de Eerste Wereldoorlog ons doel.
Een beetje tot mijn verrassing staan de informatie panelen allemaal buiten. Een sterke tentoonstelling. Honger, rantsoeneringen, opeisingen, ziekte. En ook hoe ze het Lam Gods voor de wrede bezetter hadden kunnen verbergen.
Daarmee eindigde onze museum dag.

Geen opmerkingen: