Gwy wandelt

maandag 18 augustus 2014

Van Peene

Gisteren was ik in de KNS, neen ... In het NTG, zo noemt de Nederlandstalige schouwburg op het Gentse Sint-Baafsplein tegenwoordig.
Ik kwam de foyer uit, en toevallig viel mijn oog op een gedenkplaat. De plaat vermeldt de herdenking van de 100ste verjaardag van Hippoliet van Peene. Veel staat er niet op de gedenkplaat. Ik dacht eerst aan die Hippoliet, waarvan het standbeeld voor het justitiepaleis staat. Die Hippoliet was een stafhouder die het Nederlands in de rechtspraak binnenbracht. Voor hem werden de processen in het Frans gevoerd. Maar die Hippoliet is het niet. Die jurist had als familienaam 'Metdepenningen'.  De Hippoliet van de gedenkplaat is een arts, een geneesheer gespecialiseerd in venerische ziekten, is mij ooit verteld. Hij was iemand uit de XIX-de eeuw die zijn bijdrage geleverd heeft om het Nederlands aanvaardbaar te maken. Die Hippoliet Van Peene  - ik zal het maar vertellen - is de schrijver van 'De Vlaamse Leeuw'. Dat hij een gedenkplaat in de gangen van de schouwburg heeft, verwondert mij achteraf niet. Hij is de schrijver van verschillende toneelstukken.
Zouden zijn stukken nu nog uit gevoerd worden? In ieder geval, het lied dat hij geschreven heeft, wordt nog steeds gezongen.

Geen opmerkingen: