Gwy wandelt

dinsdag 1 december 2015

Het verloren koninkrijk.

Zondag was ik nog eens in het STAM, het stedelijk museum van Gent. Toegang tot dat (en andere Gentse musea is gratis op zondagmorgen voor de Gentenaars.
De vorige keer dat ik er was, was er zodanig veel volk in de laatste zalen van de tentoonstelling over Willem I, dat ik die laatste zalen niet eens kon bekijken.
Eergisteren heb ik dan de eerste zalen overgeslagen en me tot de laatste beperkt. 'Beperkt' is niet een juist woord, want ik heb er twee uur door gebracht.
Thema's waren de onafhankelijkheid van België. Hoe kwam de opstand er? Hoe konden tegengestelde belangen als conservatieve katholieken en revolutionaire liberalen elkaar vinden?
Hoe kwam het dat een stad als Gent zolang orangistisch bleef?
Enige markante persoonlijkheden worden extra belicht, een figuur als Metdepenningen bijvoorbeeld.
De tentoonstelling is een aanrader en loopt nog tot 28 maart 2016.  http://www.stamgent.be/nl/activiteiten/detail/p/het-verloren-koninkrijk-willem-i-en-belgie

1 opmerking:

Unknown zei

Dat Gent zo lang orangistisch bleef samen een aantal dorpen rond Oudenaarde en Mater (denk maar aan Korsele nog altijd een protestantse enclave) Het liberale politieke overwicht in deze en een paar aangrenzende gemeenten gedurende enkele tientallen jaren van de 19de eeuw vormt het onderwerp van het werk van Véronique Adriaens, ‘Liberalisme op het Zuid-Oostvlaamse platteland in de 19e eeuw’ – Gents Liberaal Archief 1991, D/1991/3927/1.