Gwy wandelt

woensdag 15 april 2015

De Carceri en Gubbio

Woensdag 15 april is dag 3 van onze Assisi reis in de voetsporen van Sint Franciscus.
Na het ontbijt gingen we te voet de berg op, de Monte Subasio. We hadden zo anderhalf uur nodig om de 4 km af te leggen. Aan de ingang van de Carceri wachtten degenen die met de minibus naar boven gekomen waren, op ons. In groep gingen we de ermero binnen. We bezochten de grotten waar Sint  Franciscus en zijn gezellen verbleven. Aan het Tau-kruis was het tijd voor onze dagelijkse bezinning. Na nog wat door de bossen en langs de grotten waar de broeders in der tijd verbleven, daalden we weer naar Assisi af.
Vlakbij de kathedraal San Rufino gebruikten we een klein middagmaal om dan de autobus te nemen.
Na een uur rijden bereikten we in de namiddag Gubbio, een stadje op verschillende niveaus tegen een berghelling aangeplakt.  We passeerden de ruïnes van een Romeins theater. Eens binnen de stadsmuren stapten we uit op het plein van de 40 martelaren, dit zijn verzetsstrijders uit de tweede wereldoorlog.
Vlakbij dit plein staat de kerk van Franciscus en een beeld van Franciscus en de wolf.
Nadat we naar dit verhaal geluisterd hadden trokken we naar boven. Naar de centrale plaats. Gubbio is zoals de  meeste steden die in de Romeinse tijd aangelegd zijn  verdeeld in 4 kwartieren met een grote plaats in het midden. Dat plein moest groot genoeg zijn zodanig dat de hele bevolking er zich kon verzamelen.
Het werd tijd voor een gelati. Ijskreem is bijzonder lekker in Italië.
Nadien bezochten we een bijzonder pleintje met de Fontana del Patti (= fontein van de zotten) en de Palazzo del Bargello met dodendeur. De doden mochten niet langs de voordeur uit huis gebracht worden. Daarvoor werd een afzonderlijke deur gemaakt.
Dan trokken we verder naar boven voor het panorama, nog een kerk bezoek en het hertogelijk paleis, waar we kennis maakten met een meesterwerk uit de portretkunst van de renaissance.
Verschillenden van ons stapten dan in kooitjes om met de kabelbaan nog hoger naar de basiliek te gaan kijken.  Anderen slenterden nog langs middeleeuws ogende straatjes naar de Via dei Consoli. Het is hier de streek van de truffel, en die waren in verschillende winkeltjes te koop, samen met andere typische streekgerechten.
Nadien vertrokken we met onze autobus weer naar Assisi.
Om 19 uur vierden we eucharistie in de S.Stefano kerk. In de stemmige romaanse kerk gingen de 2 priesters uit ons gezelschap ons in de misviering voor. Een tocht met mensen uit de verschillende parochies van het dekenaat Evergem is niet volledig zonder samen eucharistie te vieren.
Avondeten in het hotel was wat later deze avond. We kregen eerst groentensoep, dan pizza met frietjes en ommelette met kruiden  en als dessert taart .

Geen opmerkingen: