Gwy wandelt

donderdag 19 december 2013

Een Lam Gods in Leuven

Ken je Michiel Coxcie?
Die man was hofschilder van Filips II. Wij, van de onthaalploeg van de Gentse Sint-Baafskathedraal,  kennen zijn werk voornamelijk door de kopie die hij van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck maakte. Dat was in de 16de eeuw.
Tevoren was deze Mechelse kunstenaar opgeleid in Brussel. Dan trok hij naar Rome, waar hij het werk van de Italiaanse kunstenaars leerde kennen. Vandaar dat hij de Vlaamse Rafaël genoemd wordt.
Terug in het Vlaamse land werd hij een kampioen van de contrareformatie. De beeldenstormers hadden heel wat kunstwerken vernietigd, en er was dus genoeg werk voor de beeldende kunstenaars die de Spaanse kant kozen.
In het museum M in Leuven zijn nu verschillende panelen van zijn werk samen gebracht.
Een bezoek waard. De tentoonstelling duurt nog tot 23 februari: http://www.mleuven.be/coxcie/home/tentoonstelling/michiel-coxcie-in-leuven/


Terzijde ook de andere collecties die in het museum ten toon staan, mmaken een bezoek aan dat museum in Leuven de moeite waard. 

We waren met 14 vandaag en we hebben er alle 14 van bij geleerd. Het was trouwens voor ons ook een mooie gelegenheid om de nieuwe onthalers te leren kennen. 

Geen opmerkingen: