Gwy wandelt

dinsdag 13 mei 2014

Eyskens over democratie

Vandaag hadden we met OKRA Academie Gent de heer  Marc Eyskens uitgenodigd. Hij zou spreken over democratie. Ik was er van verwonderd hoeveel volk er deze middag op afkwam. We hebben nogal wat stoelen moeten bij plaatsen.
Marc Eyskens is een éminence grise die zo zonder PowerPoint voor de vuist weg spreekt. Hij was professor aan de universiteit van Leuven en heeft als minister van Buitenlandse Zaken heel wat zelf mee gemaakt, wat voor ons gewoon op het nieuws komt.
Ik hoop dat ik genoeg onthouden heb, om hier wat neer te schrijven.
Hij vertelde over de snelle veranderingen in ons leven. Ons OKRA-publiek is niet zo jong meer, en heeft het zelf gezien hoe de Personal Computer opkwam, en de tablet. Door de nanotechnologie kunnen de uitvinders nu een volledig computer in een bril stoppen, en de professor verwees daarvoor naar de Google-bril die alles waarneemt en registreert.
Hij wees op het belang van de innovatie en de verspreiding van de kennis.
Toch zien we in onze wereld nog altijd voedseltekorten en tekorten aan water.
We moeten al die veranderingen die op ons afkomen omzetten in menselijke vooruitgang. Dat is een ethisch probleem.
Zo kwam de spreker op de democratie. Het is geen geheim dat Eyskens een christen-democraat is.
Hij putte voor zijn betoog heel wat uit zijn eigen rijke ervaring van toen hijzelf nog in de politiek stond: het einde van de koude oorlog, de hereniging van Duitsland, de opkomst van de euro-zone. Hij schuwde ook de moeilijke punten niet zoals de bankencrisis, het Belgisch federalisme, de loonkost, de toestand in Oekraïne.
Daarna was er nog gelegenheid om vragen te stellen. Iedere vraag beantwoordde hij diepgaand, maar toch kort en bondig.

Ik heb heel wat bijgeleerd vandaag. Maar ja ... Marc Eyskens was ten slotte een professor

Geen opmerkingen: