Gwy wandelt

dinsdag 6 mei 2014

Straffe gasten

Straffe gasten in het MIAT
Het MIAT is het Museum voor Industrie, Arbeid en Textiel. Het is gevestigde in een voormalige textielfabriek op de Minnemeers in Gent. De vaste collectie begint met de industriële omwenteling. Veel machines uit vervlogen tijden worden hier tentoonstelling, en tevens wordt het leven uit vroegere tijden weer gegeven. Daarnaast zijn er ook altijd tijdelijke tentoonstellingen. Nog niet zo heel lang geleden is de tentoonstelling “Straffe gasten” geopend, en vandaag ging ik er op bezoek.
De tentoonstelling begint met het verleden, toen de Vlaamse werkmensen in de Walen of in het noorden van Frankrijk moesten gaan werken. Maar het merendeel gaat over de mensen uit andere landen die vanaf zo een 50 jaar geleden bij ons kwamen werken. Die kwamen gewoonlijk in de textiel  terecht. Gent is  of ten minste was een grote textielstad.  De hele eerste verdieping wordt aan deze arbeidsmigratie gewijd.
Na het bezoek aan de eerste verdieping ging ik in de cafetaria een aangepaste maaltijd eten:  ayran, een soort yoghurt en een straf broodje, overvloedig belegd met fetakaas, rucola, olijven en zo.
Na de maaltijd heb ik dan nog de permanente collectie bezocht. Een verdieping waar de volledige verwerking van katoen in de XIXde eeuw aan de hand van de machines van toen uitgelegd wordt.
En ook op een andere verdieping de tijdsbeelden van hoe de werkmens in de lang vervlogen tijden leefden, uitgebuit werden, en met stakingen een beter leven afdwongen.
Ik kon niet nalaten te denken hoe goed we het nu hebben.

Klik hier voor de website van het MIAT.
Ik las ook dat er voor de tablet een app bestaat. Op facebook schrijft het MIAT het volgende: " Je kan niet alleen de expo 'Straffe gasten' bezoeken in het MIAT, maar er is ook de Straffe gasten-applicatie met historische documenten, foto's en literaire geluidsfragmenten over migratie. Hier te downloaden: http://bit.ly/1kt7be5   "

Geen opmerkingen: