Gwy wandelt

woensdag 28 mei 2014

Santiago = de apostel Jacobus

Om wat bij te lezen, had ik op onze tocht naar Santiago in mei 2014 een boek mee. Het boek droeg de titel 'Het verhaal van de heilige Jacobus' . Mireille Madou schreef het werk. Ik verschoot er van dat het boek uit 1991 dateert. Hoe dan ook,  het is nog altijd het lezen waard en geeft veel inspiratie op de tocht naar Santiago de Compostela.
Wij stapten in mei de Engelse route. We vertrokken uit Ferrol  en stapten dikwijls door weinig bewoonde rurale en bosrijk gebieden. Zo werden we terug verplaatst in de 9de eeuw. Een kluizenaar vond in deze verlaten streek in het noorden van Spanje een klein huisje. Dat klein gebouwtje bleek het graf te bevatten van de apostel Jacobus en zijn metgezellen.
Bij ons was het anders. 12 honderd jaar na de vondst van het graf is rond de vindplaats een complete stad met een kathedraal gebouwd.
Onze tocht over de Camino Ingles, bracht wel de eenzaamheid en de verlatenheid van deze landstreek aan het licht. Wij moesten de plek niet zoeken door een aanduiding aan de sterrenhemel. We volgden de vele pijlen, en zo bereikten we het graf van Jacobus.
Waren we op onze tocht over de Camino Ingles redelijk alleen, eens in Santiago was dat anders. Daar ontmoetten we de vele pelgrims die de Camino Frances genomen hadden. En we mochten op 23 mei aanschuiven om ons diploma op te halen.
Tussen haakjes: 23 mei is het feest van de Verschijning van Santiago. Als ridder verscheen hij in de slag bij Clavijo. 
Ik vraag mij nu af welke camino ik de volgende keer zal stappen. Of er ginds nu al dan niet de relieken van Jacob liggen, de legende leeft en is sterker dan de geschiedenis.

Geen opmerkingen: