woensdag 21 september 2016

De Vreemden

Voila!  Daarmee is ook voor mij het festival van Vlaanderen begonnen. Voor mij begon Gent Festival in de Floraliënhal met een toneelvoorstelling van NTGent.  Het was de première van het theaterseizoen van dit gezelschap.
De grote Floraliënhal is wel een bijzondere locatie. Langs de kant van het SMAK waren de zit tribunes. op de andere kant van de zaal werd gespeeld. 
Het spel bestond uit het toneelspel, uit een muzikale interpretatie van het thema en uit filmbeelden. 
De filmbeelden waren soms sepia-foto's uit de tijd waarin L'étranger van Camus afspeelt, dat is 1942, en video's in kleur van de huidige vluchtelingen. 
De muziek was ingrijpend, ik kon niet nalaten te denken dat die niet alleen het thema uitdrukte, maar tevens ook aan het nabij gelegen SMAK een inbreng gaf.
Het toneelspel zelf is van een Algerijnse auteur die door gaat op de roman van Camus. Hij geeft de vermoorde een naam en familie. Bij ons kent iedereen, afin mensen van mijn leeftijd toch, de roman van Camus. De interpretatie die wij er toen aan gaven is wel anders dan een huidige interpretatie als die van de schrijver Kamel Daoud.

Het nieuws op Eén wendde een gedeelte van het journaal aan dit grootschalig muziektheater. Klik hier voor het fragment.

Geen opmerkingen: