Op zaterdag 12 maart 2013 stapte ik wandelroute 2 uit het boekje 100 Jaar Groote Oorlog met als subtitel Wandelen in Scheldeland.
Dikwijls denken we alleen aan de Westhoek als we het over de 1ste wereldoorlog hebben.
In België zijn er meerdere steden totaal vernietigd door de aanvaller. Die noemen we de martelaarsteden.
Als vestingstad was ook Dendermonde daarbij. De brug over de Schelde was essentieel voor de aanvaller om richting zuiden te trekken, en eveneens essentieel voor de verdedigers die zich uit Antwerpen zouden moeten terugtrekken.
Een voorbeeld van de vernietiging: de ramskop aan het OCMW van Dendermonde is het enige dat nog rest van de Gentse poort.
De wandelroute zelf is in het boekje goed beschreven en rijkelijk geïllustreerd met foto's van de vernietiging. Zelfs afdrukken van briefkaarten met vernietigde gebouwen. Ook 100 jaar geleden bestond er ramptoerisme.
Ik kan de tocht aanbevelen. Evenwel denk ik dat als je ze wil stappen, je de tocht dient te combineren met een andere activiteit. Voor een clubwandelaar is 4 kilometer wat kort.
Het is bijvoorbeeld interessant om het oudheidkundig museum te bezoeken.
Als Gentenaar kon ik niet na laten op te merken dat de Gentenaars in 1345 Dendermonde veroverden, en in later in dezelfde eeuw veroverden ze de vestingstad nog eens op Lodewijk van Male in 1380. Er werd nogal gevochten in en rond Dendermonde.
Het museum toont ook de bewoningsporen uit de IJzertijd en laat zien dat St.Gillis Dendermonde al een Keltisch-Romeins heiligdom was.
1 opmerking:
interessant !!!!!
Een reactie posten