Pofta buna = Smakelijk
Onze maaltijden tijdens de rondrit doorheen Roemenië zijn steeds uiterst verzorgd geweest, om niet te zeggen overvloedig.'s Morgens steeds een uitgebreid ontbijtbuffet, een 4- of 5-sterren hotel waardig.
's Middags en 's avonds steeds een warme maaltijd, telkens uit 2 of 3 gangen.
We gingen telkens naar een restaurant. Soms een modern nieuw restaurant, soms een restaurant in traditionele Roemeense gebouwen.
De oude Roemeense maaltijden vielen het meest in mijn smaak.
Dat was de boerenmaaltijd in het dorpje Sibiel, tweedens de maaltijd van de marktkramers in Sibiu en ten derde de brouwersmaaltijd in Boekarest.
In het boerendorp Sibiel was de tafel voorzien van:
- appeljenever als schnaps
De maaltijd begint met een dronk waarbij we elkaar een goede gezondheid wensen: norok. - koude schotel met schapenkaas, spek, pasta van aubergines, olijven, tomaat ajuin, komkommer
- polenta met gevulde koolbladeren
- water of wijn. De wijn is van een plaatselijke druif. Zeer fruitig, doet aan aardbeien denken.
- gebak als dessert
In Sibiu aten we in een oude wijnkelder. Het was de maaltijd die ook in mijn boekje van National Geographic staat:
- soep
- Mititei = worstjes van gemengd gehakt waarin speciale specerijen zijn verwerkt, en mosterd
- Als dessert papanasi, een warme beignet met confituur en room.
In Boekarest aten we zaterdagavond in een voormalige brouwerij. Het waren spijzen op basis van varkensvlees.
- Het voorgerecht was koud vlees: hesp, spek en hoofdvlak, met tomaat, ajuin, sla en grote augurken
- De hoofdmaaltijd waren ribbetjes en varkenspoten met bonen in tomatensaus, polenta en nog meer groenten.
- Dessert was chocoladetaart met een bol ijskreem.
Na al die gerechten in de vakantieweek zal ik terug in België maar weer versoberen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten