Patriarchen kerk Boekarest |
Het is onze dag van Boekarest.
Boekarest is volgens de legende gesticht door een herder met de naam Bucur, vandaar de naam.
In ieder geval: in de XIVde eeuw waren er al heel wat kooplieden.
In 1659 wordt Boekarest de hoofdstad van Walachije en in 1862 de hoofdstad van heel Roemenië.
We rijden eerst naar het paleis van de huidige president. Daar vlakbij vertelt de gids aan de hand van een basrelief bij de militaire academie ons over de geschiedenis van Roemenië
Onze rit door Boekarest vervolgde met een stop aan het groots ambtenarengebouw van Ceausecu. Het is als dusdanig nooit in gebruik genomen en herbergt nu het Roemeens parlement.
Een zeer groot contrast met de orthodoxe patriarchenkerk, die we later bezochten. Ik verschoot hoeveel volk hier naar de viering gaat. De mensen staan tot buiten. Ook een zeer sterke uiterlijke devotie: kruisteken maken, ikonen aanraken, knielen, en natuurlijk ook kaarsjes ontsteken.
Het was middag geworden, tijd voor het middageten, en daarna bezochten we het paleis van Ceausescu, de woning van hem en zijn familie. De gids die ons daar rondleidde liet ons de vele geschenken zien die hij van andere staatshoofden gekregen heeft. Hij vertelde ook hoe hij verwerd van een volksleider tot een dictator, die zelf rijk leefde, terwijl het volk nauwelijks te eten had.
Onze rondrit door Boekarest beëindigden we met een bezoek aan het historisch museum. We kwamen onder de indruk van de schatkamer: gouden voorwerpen, nog van uit de tijd van de Romeinen.
Trouwens ook de zuil van Trajanus, althans een kopie daarvan, is er tentoongesteld. Vooral ging mijn aandacht naar de strijd tussen de Romeinen en de Daciërs.
Hiermee beëindigden we onze rondrit. Een avondmaal in het hotel, en dan onze valiezen pakken, want morgen vliegen we naar België terug.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten