Deze morgen een stadswandeling; Eerst langs de overblijfsels van de stadsmuren. Dan langs het grote plein, en een kleiner plein in het stadscentrum. We houden halt bij de evangelische kerk, die dateert uit 1371. Toen was het nog een Rooms-Katholieke kerk. Onze gids noemt die kerken altijd Luthers kerken. In de gids staat er dikwijls protestantse kerken vermeld. Wat me opviel was een schilderij van de gekruisigde Christus, waarbij Maria Magdalena het kruis omarmt. De figuur van Maria Magdalena is weg geschilderd en vervangen door teksten uit de bijbel. Haar armen staan echter nog steeds op de schildering.
Wat me in de nabijheid ook trof was een overblijfsel van de wandergesellen. Die trokken het land door om een stiel te leren. Ze kregen een stempel in hun boekje of zo, en zelf sloegen ze een nagel in een houten paal, bij het huis waar ze verbleven. Die paal staat op de foto hiernaast.
Ook in de wandeling een bezoek aan het Brukenthalmuseum.
Je ziet aan de naam dat Roemenië een smeltkroes van culturen is. Sibiu droeg toen het in de XIIde eeuw gesticht werd de naam Hermannstadt.In de XVIIde eeuw werd het paleis Brukenhtal gebouwd, dat nu een museum is. Daarbij ook Vlaamse schilderijen .Een portret van Jan van Eyck, en de dood van de onnozele kinderen van Breugel de Jongere. staan er extra belicht.
In de namiddag hadden we vrij, waarbij ik en anderen nog meerdere musea en kerken bezochten. Daarbij kwam ik het meest onder de indruk van de orthodoxe metropolieten kathedraal. We konden het niet nalaten hier een kaarsje te ontsteken.
's Avonds genoten we in een voormalige wijnkelder van een typisch Roemeens gerecht: Mititei = worstjes met speciale specerijen, en als dessert papanasi, een warme beignet met confituur en room.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten