Gwy wandelt

woensdag 25 mei 2016

Roemenië dag 3

Dit bericht komt uit de XIIde eeuwse burcht Sighisoara. In ons hotel BinderBubi is er WIFI.

Vandaag was onze trip: BRASOV - SIGHISOARA

We zijn hier niet met vakantie. Neen, we zijn hier om met onze gids Adrian het land Roemenië te leren kennen.
Vandaag was het onderwerp vooral de Saksers in Transsylvania.
De Saksers die zich in Brasov, één van de zeven burchten, vestigden waren vrije Saksers. Geen adel boven hen, Ze vielen rechtstreeks onder de kroon van het Oostenrijks-Hongaarse huis. Dit deel ten oosten van de Karpaten moest een verdedigingsbuffer vormen tegen de binnenvallende Tataren en het rijk van de Turken dat zich probeerde uit te breiden.

Tijdens de busreis deze middag vertelde onze gids dan vooral over het Roemenië onder Ceausescu. En de armoede onder de bevolking toen. Hij werd er zelfs emotioneel van toen hij sprak hoe er bij hem thuis honger geleden werd.

De tijd van de Saksen en het geboortehuis van Vlad Dracul betekenden voor ons ook een tijdreis vandaag. Terug naar de Middeleeuwen. Dat was in het stadje Sighisoara. Een stadje met een bovenstad, met zijn burcht uit de 13de eeuw. Sighisora is een citadelstad. De citadel is een Saksisch bouwwerk uit de XIIde eeuw.
Met onze gids bewandelden we een 400-jarige trap om de bergkerk te bezoeken. De trap is volledig overdekt en leidt naar een Lutherse kerk, met nog een Romaanse crypte, met verschillende graven in de muren. Daarna beklommen we de klokkentoren, van oorsprong ook een verdedigingswerk.

Ik begin heel anders over Vlad Dracul te denken ondertussen. Die vorst is in deze citadel geboren. Zijn wapenschild toont een draak. Meer en meer zie ik hem als een Sint Joris-figuur, die de draak verslaat, en steeds minder als de vampier van Bram Stoker.

Geen opmerkingen: