Gwy wandelt

dinsdag 2 februari 2016

Een slecht huwelijk?

'Geld en gezondheid, een slecht huwelijk?' was op dinsdag 2 februari in Herberg Macharius het thema van Wetenschapscafé
Wetenschapscafė weet telkens te boeien. 
Uitgenodigd waren Lieven Annemans die gezondseconomie doceert en Ignaas Devisch, professor ethiek, filosofie en medische filosofie. Moderator was Reinout Verbeke die als wetenschapscommunicator verbonden is aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.
Het debat gaat in cafėvorm door, zij het dat gedurende de uiteenzettingen de consumpties beperkt zijn. Het mag niet storen.
Wat ik hieronder schrijf is niet noodzakelijk de mening van de deskundigen. Ik heb het misschien verkeerd begrepen, of verkeerd verwoord.

Zijn we ziek van gezondheid? Wat is de persoonlijke verantwoordelijkheid en wat wordt bijgedragen door de zorgsector: artsen, medicatie, ziekenhuizen. Gezondheidszorg heeft zijn prijs. 
Wat doe je zelf nog, en wat moet dan ten koste van de ziekteverzekering komen?
Zijn we overgemutualiseerd?
Het antwoord is niet altijd eenvoudig. 
Depressie is een voorbeeld. Sommigen kunnen zonder medicijnen op wilskracht uit hun dip komen. Bij anderen is het net andersom. Omdat ze erover zwijgen en geen beroep doen op medische hulp genezen ze niet. 
Een ander voorbeeld is roken. Rokers kosten veel aan de maatschappij maar omdat ze uiteindelijk minder lang leven zijn ze wat de ziekteverzekering betreft goedkoper. Dit is een drogreden. Ieder jaar langer leven is positief voor de maatschappij. Kijk maar hoeveel gezonde gepensioneerden in het vrijwilligerswerk ingeschakeld zijn . 

Na een debat tussen de deskundigen volgden de vragen vanuit het publiek. 
Wat met overconsumptie van geneesmiddelen en onderzoeken?
Hoe de verschillende dossiers uit verschillende hospitalen betreffende één patiënt bundelen?
Hoe zit het met de inkrimping van de persoonlijke vrijheid (privacy)? 
Wordt ongezond eten door massale reclame in de hand gewerkt?

Kortom heel wat punten waarover we nog lang nagepraat hebben. 

Geen opmerkingen: