Gwy wandelt

zaterdag 6 februari 2016

Sicut aurora consurgens.

De dag begint vroeg in de abdij op de Catsberg. Om 4u15 is het de nachtwake. De monniken gaan daarna niet meer gaan slapen, want om 6u30 zijn het de lauden.
Tussen 5 uur en 9 uur kunnen we in de réfectoire ontbijten. De meesten van onze groep ontbijten onmiddellijk na de lauden. Daarna nemen ze de tijd voor hun persoonlijke verzorging.
Tegen 8u30 zijn we weer  in de abdijkerk voor de terts en de eucharistieviering. Wel volledig in het Frans.
Dan verzamelen we voor een groepsgesprek met als thema 'Maak rechtsomkeer' in het kader van het jaar van barmhartigheid.
In de pauze nadien koopt ik nog in het winkeltje van de abdij een potje voetzalf.
Om 12 uur zijn we weer in de abdijkerk. Nu voor de sekst, dat is het zesde uur. En vrij korte dienst waarna de maaltijd volgde.
Om 14 uur was de Noon de dienst in de kerk. Daarna nam onze groep de tijd om de regel van Benedictus te bespreken, afin fragmenten ervan. We verblijven nu eenmaal in een klooster van trappisten. Stilte, volstrekte stilte is in zo een klooster zeer belangrijk.
Na de gedachtewisseling maakten we in de kloostertuin een stiltewandeling. Nadien verlieten we de abdij voor een buitenactiviteit. Een wandeling op en rond de Catsberg.
Eens terug de abdij binnen was het haasten om op tijd te zijn voor de vespers.
Er waren precies veel mensen van buiten onze groep bij.
Later bij het avondmaal zagen we ook veel meer mensen aan tafel. In stilte eten weet men niet of zijn tafelbuur een Vlaming of een Fransman, of misschien een Pool is. Geen taalproblemen maar broederschap.
De completen in de abdijkerk sloten net als vrijdagavond de dag af. Maar wij hadden toch  nog aanvullend  een samenzijn met programma bespreking.

Geen opmerkingen: