Gwy wandelt

zondag 7 februari 2016

Zondag in de abdij

Ik wordt het al gewoon. Om 4u15 de nachtwake. De nacht wordt doorbroken door de zogenoemde vigilie. Behalve de monniken zijn we met wat meer 'gasten' deze ochtend.
Bij de lauden om 7 uur zijn we er allemaal van onze groep, plus andere mensen die als gast in de abdij op de Mont des Cats verblijven.
Bij het ontbijt hebben we ondermeer de gebruikelijke kaas. Aan de abdij is een kaasmakerij verbonden. Bij iedere maaltijd kunnen we dan ook kaas eten. Na het ontbijt weer naar de kerk voor de terts, en dan schakelen we weer over naar het eigen programma. De diensten in de kerk zijn allemaal in het Frans. In ons eigen programma lezen we het evangelie in onze eigen taal, in het Nederlands. 
Voor degenen die het evangelie een beetje kennen; het ging over de wonderbaarlijke visvangst. 

Om 11 uur was het tijd voor de mis. De kerk zat bomvol, ook de tribune. Zo een eenzame abdij, midden in een bos op de top van een berg, ver weg van de steden, vlakbij de grens trekt veel kerkgangers aan. We zijn eerder gewoon aan kerken die leeg lopen, en dan is het contrast met een volle kerk wel groot.
Het middagmaal gebruikten  we zoals we ondertussen al gewoon waren, weer in stilte.
In de namiddag vervolgden we met ons eigen programma. De monniken zelf hadden de abdij verlaten om deze zondag in de kathedraal van Lille Flandres te zijn. 
Het thema van ons middagprogramma was weer een verdieping van de werken van barmhartigheid, onder de titel "Open u"
In deze blog zal ik er inhoudelijk niet op ingaan. Een blog is in mijn ogen geen geschikt medium om tot verdieping te komen. Laat mij gewoon verwijzen naar de website: www.jaarvanbarmhartigheid.be

Na deze groepssessie was het tijd om in te pakken. Nog een kort slotgebed en we konden terug de schreve over naar onze eigen parochies.
Gesterkt en verdiept door dit abdijweekend. 

Geen opmerkingen: