Gwy wandelt

zaterdag 13 februari 2016

Pelgrims in Mechelen

Ieder voorjaar komen een groot aantal mensen die naar Santiago de Compostela willen vertrekken samen. Meestal is dat in Mechelen, daar is immers het kantoor van het Vlaams Compostela Genootschap gevestigd.
's Morgens ligt de nadruk op de ontmoeting en de motivatie. In de Salons Van Dijk was de aanmelding. Vandaar stapten we naar de Rombout kathedraal. De kerk was bijna bomvol. Niet alleen vertrekkers komen af. Ook heel wat geïnteresseerden. Ik denk dat we met zo rond de 500 de pelgrims zegen ontvingen.
Wie wou blijven voor het middagprogramma kon dan weer naar de Salons Van Dijk, voor het middagmaal. Vanzelfsprekend werden tijdens de maaltijd ruim reiservaringen en -verwachtingen uitgewisseld.
Om 14u30 konden we dan nog naar de lezing van Katharina Haermers luisteren. Die behandelde de sacrale plaatsen. Niet alleen Compostela maar andere zoals het reeds 7 eeuwen geleden opgerichte Stonehenge.
Ze liet ons inzien wat een plek sacraal maakt en hoe er in de verschillende religies pelgrimages zijn.
Daarmee is ons Compostela jaar gestart.

Persoonlijk stap ik in juni het laatste gedeelte van de Via Sanabrés en in oktober het laatste stuk van de Via del Norte.