Gwy wandelt

dinsdag 9 februari 2016

Zorg voor monumenten

OKRA Academie Gent richt iedere maand een voordracht in in de Prinsenzaal. Voor de voordracht deze middag hadden we de heer Dirk Boncquet uitgenodigd. Onderwerp was de monumentenzorg in Gent.
Iedereen die dit leest, kent allicht de verschillende in het oog springende monumentale gebouwen in Gent. Evengoed - vermoed ik zo - kent iedereen toch enige voorbeelden van lelijkheid.

De spreker is de directeur van de dienst Monumentenzorg en Architectuur van de stad Gent. Hij is ter zake dus de deskundige.
In zijn voordracht belichtte hij verschillende facetten van de werking van zijn dienst. Ook hoe de werking ervan in de loop van de tijd evolueerde.
Waar vroeger een gebouw dat wel merkwaardig was, maar zich in erbarmelijke toestand bevond gewoon gesloopt werd, wordt nu geprobeerd om de projectontwikkelaar aan te zetten tot restauratie en renovatie. Niet altijd zo eenvoudig. De normen van zeg bijvoorbeeld brandveiligheid zijn nu veel strenger dan in de vorige eeuw.
Zijn voordracht illustreerde hij aan de hand van vele illustraties. Sommige zaken beklijven. Als je er een idee van wil hebben, klik dan hier. U ziet dan in de beeldbank van Gent de afgebrande SARMA.

Het was zo een voordracht die een mens verlaat met een gevoel van fierheid, dat we Gentenaars zijn.

1 opmerking:

Unknown zei

Ja Gwy, De huidige Sarma wat een gedrocht op deze mooie korenmarkt in Gent