Gwy wandelt

dinsdag 19 juli 2016

Durf te dromen

Aan de Tweebruggenbrug
Vandaag koos ik als Gentse feesten-wandeling voor de Historische Welzijnswandeling. Deze tocht is ingericht door het CAW van Oost-Vlaanderen. Vertrekplaats is de Visserij, 153. Ik had nog nooit opgemerkt dat daar in een voormalig herenhuis het CAW gehuisvest is. CAW staat voor Centrum Algemeen Welzijnswerk.
Maar wat is welzijn? Wat is hulpverlening?
De tocht 'Historische Welzijnswandeling' verduidelijkt een en ander. Onze gids is Noël Callebaut. Hij onthaalt ons in de Engelse landschapstuin van het burgerhuis, en leidt de wandeling in. Hij heeft het over de taken van het CAW, en ook hoe het komt dat diensten voor hulpverlening soms in zo grote mooie gebouwen gehuisvest zijn. Antwoorden zijn o.m.: legaten en symbolische verkopen. De Franciscanen van de Oude Houtlei hebben hun gebouwen bijvoorbeeld voor een symbolische euro verkocht.
De tocht gaat langs de Visserij en de Lousbergkaai, waar we dan aandacht hebben voor de industrialisatie van Gent, na het graven van die vaart naast de Nederschelde. Het contrast tussen de huizen van de welvarende burgers en hun werkvolk in de cités treft ons.
Verder in de wandeling, komen we aan Portus Ganda waar de aandacht dan vooral gaat naar hulpverlening door de monniken. De gids schetst de ontwikkeling naar de huidige hulpverlening.
Nadien draagt hij nog het lied Zollikoffer voor, dit is een lied van Karel Waeri.
Tussendoor en helemaal op het einde van de tocht beantwoord onze gids al de vragen die uit groep komen.

Geen opmerkingen: