Gwy wandelt

woensdag 27 juli 2016

VOOR GOD & GELD

VOOR GOD & GELD is de tentoonstelling die nu in het Caermersklooster loopt. In het provinciaal cultuurcentrum in het Gentse Patershol, wordt de ontwikkeling van de nieuwe mens geschetst.
De nieuwe mens is de ondernemer. Hij maakte zich los uit het middeleeuws beeld van de drie standen: de geestelijkheid die bidt, de adel die vecht en de boer die werkt.
De agrarische economie boog zich om tot een stadseconomie, Het geld deed zijn intrede.
In Brugge ontstond vlakbij de familie Ter Buerse de handel. En zo ontstond de beurs. De beurs deed zijn intrede en zal zich verder onder die naam verspreiden.
De rijke handelaren staken de rijke edelen de loef af. Met ruime en snelle schepen vaarden zij de zeeën af. En met hun rijkdom kochten ze ook kunst. Die kunst komt overvloedig aan bod in de tentoonstelling. Stukken uit musea, uit privé-bezit, uit stichtingen worden er getoond.
Met een audiogids is de tentoonstelling zelfs interactief. De grote ruimte is onderverdeeld in zalen, of laat het me liever scènes noemen. Daarin worden we meegesleept hoe de ondernemingsgeest ontstond en als het ware de toen bestaande structuren verdrong.

1 opmerking:

Unknown zei

Ik ga zeker kijken
Bedankt voor de informatie
Herman