donderdag 19 november 2015

Katoenspinner Marcel

Dat het seniorenweek is, heb ik al goed gewaar geworden. en dat niet alleen in het LDC.
Deze middag kwamen we met een aantal senioren, waaronder OKRA trefpunt Gent, weer samen.
We luisterden naar het verhaal van Marcel die in 1947 in de Gentse katoenspinnerij Desmet-Guequier ging werken. Hij vertelde over zijn leven als katoenspinner, en over het leven in de vorige eeuw.
Even erbij zeggen dat Marcel in feite de museumverteller Koen Venken is van het MIAT (=museum van industrie, arbeid en textiel).Het Miat is gevestigd in de voormalige katoenspinnerij, dat in 1975 sloot.
Het is een nogal typische bouwwerk: een textielfabriek met verschillende verdiepingen. Het bouwwerk is na het stop zetten van de industriële activiteten gekocht door de stad Gent, en ondertussen uitgebouwd tot een rijk museum.
Marcel kon in zijn rondleiding vertellen hoe hij daar moest werken, hoe ze soms naar de Kongo moesten (Dat was een vlasspinnerij in die tijd, gevestigd aan de Nieuwe Wandeling. Het vlas werd ginder gesponnen in een vochtige omgeving bij 60°C. Vandaar dat de fabriek La Lys de Kongo genoemd wordt)

Het verhaal was doorleefd. Heerlijk dat wij als publiek met de verteller konden meeleven. De vele faits divers spon hij samen met de historische ontwikkeling tot een boeiend relaas.
Ik ga u het verhaal niet navertellen, maar weet: een bezoek aan het MIAT is de moeite waard. De ingang is langs de Minnemeers.

Geen opmerkingen: