woensdag 4 november 2015

Lumiére

Maandag in de wandeling te Brugge, passeerden we in een kleine straat met gekleurde bakstenen huizen, een cinema. 'Lumière' is de naam. De broers Lumière zijn om zo te zeggen de uitvinders van het bewegend beeld, van de cinema. Dat bracht me er toe om vandaag eens eens naar een tentoonstelling over cinema's te gaan.

In het Gentse Caemersklooster vindt een dubbele tentoonstelling plaats over cinema. Enerzijds de Gentse cinema's, anderzijds de voormalige grote filmpaleizen in de Verenigde Staten.
Als tiener heb ik heel wat zondagmiddagen in de filmzaal door gebracht. In de Rex naar de Tien Geboden, in de Select, de Century en de Capitole naar piratenfilms en westerns. Zelf trok ik soms naar een wijkcinema, bijv. aan de Dampoort om een film van Elvis Presley te zien.
Nu ken ik eigenlijk maar één cinema meer, en dat is de Decascoop op Ter Platen.
De tentoonstelling neemt ons aan de hand doorheen de geschiedenis van de cinemazalen in Gent.

De tweede tentoonstelling is over de Amerikaanse grote filmpaleizen, in beeld gebracht door 2 Franse fotografen, die voor hun effecten zelfs nog de analoge camera gebruikten. De grote paleizen zijn nu vervallen, of omgevormd tot fitnesscentra of supermarkten.

Geen opmerkingen: