Gwy wandelt

woensdag 1 juni 2016

A Peu Près 9000

‘A Peu Près 9000’: het Frans-Gentse woordenboek door Raf Urmel, auteur,
op dinsdag 14 juni 2016

Het Frans had een enorme invloed op de Vlaamse dialecten, in het bijzonder het Gents. Geboren Gentenaar Raf Urmel verzamelde meer dan 20 jaar lang Gentse dialectwoorden die afgeleid zijn uit het Frans. Nu kan iedereen deze uitgebreide collectie raadplegen dankzij de uitgave van het boek ‘A Peu Près 9000’. Zoals de titel doet vermoeden, zijn er ongeveer 9000 trefwoorden te vinden in het boek, met hun vertaling in het Frans en het Nederlands. Naast woorden uit het Gentse dialect werd ook een hele reeks Gentse eigennamen opgenomen met hun etymologische verklaring. Daardoor herleeft een stuk Gentse geschiedenis aan de hand van namen van oude – al dan niet nog bestaande - bedrijven, cafés, evenementen,… die het Gentse straatbeeld sierden.

De voordracht vindt plaats in de Prinsenzaal, Prinsenhof 39A, 9000 Gent op dinsdag 14 juni van 14.30 tot 17.00 uur.

Er is beperkte parkeergelegenheid op het kerkplein van het Karmelietenklooster (Burgstraat 46), aan 3 euro per namiddag. Hiervoor bij vertrek het kaartje laten valideren aan het onthaal van het klooster.

De Prinsenzaal is een lokaal van het Karmelietenklooster in de Burgstraat. De zaal is niet te bereiken via het klooster, maar via de Bonifantenstraat, het Gewad of de Mirabellostraat. Met openbaar vervoer best te bereiken met tram 1 (halte de Mirabellostraat of Gravensteen) of met tram 4 (halte Rabot).

Info, klik hier. Deze voordracht is op de 14de.
Op de 21ste is het de poëziewandeling in Gent. Die was volzet. Er zijn evenwel 2 plaatsen vrij gekomen. Klik hier voor info.

Geen opmerkingen: