Gwy wandelt

zondag 26 juni 2016

Sint Lieventocht

Eeuwen geleden trokken de Gentenaars op bedevaart naar Sint-Lievens-Houtem. Lieven was in de 7de eeuw vermoord, omdat hij zijn mond niet kon houden. Ze hebben zijn hoofd afgehakt en zijn tong uitgerukt. Zijn lichaam werd in Sint-Lievens-Houtem begraven en nadien naar de Sint-Baafsabdij overgebracht. Sinds die tijd gingen de Gentenaars met zijn relieken op bedevaart naar Houtem. Ze deden dat tot wanneer Keizer Karel dat verbood.
Ondertussen gaat de bedevaart weer door. Het is wel geen bedevaart meer. Het is nu een historische wandeling. De laatste zondag van juni vertrekt die aan de Gentse Sint-Baafs abdij en eindigt in Sint Lievens Houtem. Dat is zo een 33 kilometer.
Dit jaar verliep de tocht wel in wisselvallig weer. De ene keer druppelde het. Op andere tijdstippen scheen de zon. We werden zelfs eens door een hagelbui bekogeld.
Niet iedereen vertrekt vanuit Gent. In Gontrode en Oosterzele voorziet de organisatie dat wandelaars de wandeltocht kunnen vervoegen.
Bijna de helft vertrok uit Gent langs de Schelde-oever. Die verlieten we om naar de Flora-wijk in Merelbeke te stappen. Vanaf hier was de wandeltocht uitgepijld. De eerste 4 kilometer stapten we in groep.
Een mooi parcours, een goede bevoorrading. Wat kunnen we nog meer van zo een wandeling in lijn verwachten? Het is een waar plezier om de tocht mee te stappen. De passage langs Cotthem vind ik persoonlijk het mooiste gedeelte van de tocht.
Voor foto's van deze tocht neem een kijkje op de website van de inrichters: www.livinusstappers.be/
Iedere wandelende Gentenaar kan alvast deze tocht in zijn wandelagenda van 2017 noteren. De tocht gaat door op de laatste zondag van juni.

Geen opmerkingen: