Gwy wandelt

vrijdag 12 september 2014

Kijken zonder zien

Een van de foto's  die Johan me toezond.
De man met het gele hemd is de spreker.
Dinsdagmiddag 9 september kwam OKRA Academie Gent weer samen. Onderwerp was een lezing over hoe wij foto's en beelden bekijken. De spreker Gie van den Berghe zou de nadruk leggen over omgaan met historische foto's.
Gie van den Berghe heeft daarover een betrokken boek gepubliceerd. Info op de website:  www.serendib.be/boeken/kzzboek.
Zijn lezing begon hij met uit te leggen hoe wij kijken naar foto's, en toch fragmenten ervan niet zien. Hij illustreerde dat met de verborgen verleiders in de reclameboodschappen. Hij had het ook uitgebreid over optische illusie. Door de werking van onze hersenen, zien we soms iets anders dan wat onze ooglens waarneemt.
Hij vertelde ook over bewuste manipulatie. In oorlogsvoering een beproefd propagandamiddel, zoals we nu ook nog gewaar worden.
De hoofdmoot lag evenwel op de fotoverslaggeving tijdens de 2de wereldoorlog en de koude oorlog. Hij liet ons veel foto's zien, die we allen kennen, omdat ze grote prijzen gewonnen hebben, en geweldig veel gepubliceerd zijn, en daarbij wees hij ons dan op aspecten, die we dus 'NIET' zien, maar er wel zijn.
Ik heb het deze morgen nagekeken. Het werk van deze ethicus-historicus is nog uit te lenen in de bibliotheek. Had het boek in het rek gezeten ik had het geleend.
Trouwens wist je dat er per minuut 200.000 foto's openbaar op het internet gepubliceerd worden? Wie zou er daar allemaal naar kijken?

Geen opmerkingen: