dinsdag 25 april 2017

Gents stadsarchief

Deze middag bezochten we met OKRA Academie de ZWARTE DOOS.
De Zwarte Doos is de naam van het gebouw waar zich het Gentse stadsarchief bevindt.
Ik mocht meer dan 20 mensen ontvangen bij het onthaal. We kregen in afwachting van de rondleiding alvast een koffie. En om half drie statten we echt onder leiding van een deskundige gids.
Zij werkte al bij het archief in de tijd dat het in de Abrahamstraat gevestigd was. Zij kon dan ook heel wat vertellen.
Ze vertelde over het oude archief, het archief van voor de Franse revolutie, en over het moderne archief vanaf de 19de eeuw. Alleen die laatste heeft juridische waarde. Het archief van in de tijd van het ancien regime is zeer belangrijk om haar historische waarde.
De mevrouw legde ons uit hoe de archiefstukken nu binnenkomen, en bewaard worden. Veel rekken met archiefdozen. Gelukkig liet zij ons ook zien wat er in die dozen zat. Ik denk dan aan de verzameling van charters, of van prenten
Ik was eens in de voormalige Bank van de Arbeid, naar een tentoonstelling van Wynantz geweest. Nu kregen we de originele prenten te zien. Die maken deel uit van de collectie prenten die samen de 'atlas Goetghebuer' vormen.
We eindigden in de leeszaal. Onze gids trok speciale handschoenen aan, en liet ons een selectie zien van oude documenten die in het archief aanwezig zijn. De perkamenten zijn goed bewaard.


Het is een uitstap, die de moeite waard is. Door de ruime belangstelling wordt het bezoek aan de ZWARTE DOOS nog tweemaal ingericht. Zend een mail naar OKRA Academie Midden-Vlaanderen voor de juiste datums.

Geen opmerkingen: